11.10.2018
Dziś, przychodzę do Was z wyjściami członków rodziny królewskiej z poprzedniego czwartku 11 października.
Król i książę Carl Philip
Panowie uczestniczyli na sympozjum szwedzkiej gastronomii - globalny
sukces na Zamku Królewskim, w Bibliotece Bernadotte z okazji 60-lecia
Akademii gastronomicznych.
"Tu w Szwecji produkowana jest żywność wysokiej jakości. Istnieje również znaczny potencjał eksportowy.”
Podczas sympozjum przemawiał dziennikarz kulturalny Karsten Thurfjell, stały sekretarz Akademii Gastronomicznej.
Sympozjum jest częścią przygotowań do szwedzkiego udziału w Światowej Wystawie Expo2020 w Dubaju. Podjęto niektóre tematy: Rola Szwecji w odniesieniu do dyrektywy w sprawie europejskiego dziedzictwa gastronomicznego, Szwedzka gastronomia na eksport, Historia szwedzkiej eksterminacji od 700 lat, Badanie szwedzkich posiłków na szwedzkich uniwersytetach i w szkołach wyższych, Prezentacja książki i koncepcja "Swedish Gastronomy - A Global Sukces ", który zostanie uruchomiony w czterech językach w związku z “Światowe wydarzenie w Dubaju”.
Królowa
Królowa odwiedziła Ersta Diakonia to stowarzyszenie założone w 1851 roku. Działalność opiera się na chrześcijańskiej podstawie.
Kenneth Bengtsson, Królowa Sylwia, Stefan Nilssona i Pia Watkinsona |
W Ersta Diakoni w Sztokholmie, odbyło się seminarium poświęcone nowemu szpitalowi Ersta. Dyrektor Stefan Nilsson początkowo mówił o misji, historii i przyszłości i planach budowy nowego szpitala. A Jan Åke Zetterström opowiedział o opiece, jaką chciałby podjąć w nowym szpitalu.
Wieczorem, królowa i król pojawili się na wręczaniu nagród w Operze Królewskiej.
Nagroda została przyznana po raz pierwszy w 2009 roku. Wynosi 1 miliona USD, przyznawana raz na dwa lub trzy lata.
Na zdjęciu Para Królewska z laureatką, Niną Stemme i przewodniczącym nagrody im. Birgit Nilsson, Rutbert Reisch.
Na zamku księżniczka Victoria odbyła spotkanie związane z funduszem jej prababki niedoszłej królowej - księżnej Margarety. [ nie pojawiły się zdjęcia].
Komentarze
Prześlij komentarz